luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăActualitateDe ce a permis UEFA Federației maghiare folosirea simbolului „Ungariei Mari” la...

De ce a permis UEFA Federației maghiare folosirea simbolului „Ungariei Mari” la meciurile internaționale?

Un caz bizar de extremism face furori în fotbalul european! Suporterii maghiari scandează alături de fulare și bannere cu harta Ungariei Maridesenată pe ele!

UEFA și FARE au luat o decizie controversată: fanii maghiari au dreptul să afișeze la meciuri steaguri cu harta Ungariei de dinainte de Primul Război Mondial, denumită „Ungaria Mare”, potrivit DigiSport.

Decizia a stârnit deja numeroase reacții în România, deși au trecut doar câteva ore de la anunțarea sa, firesc având în vedere că harta Ungariei istorice cuprinde Transilvania și parte din Banat, revenite la România după Tratatul de la Trianon, care a avut loc după înfrângerea Austro-Ungariei din Primul Război Mondial.

Harta Ungariei istorice, pe care maghiarii susțin că o pot afișa acum la meciuri

Probabil, vor apărea și reacții din Ucraina, Austria, Croația, Serbia, Slovenia, Cehia Slovacia, țări care care au regiuni care apar în harta Ungariei Mari.

Pe harta Ungariei Mari apar toate regiunile pierdute de maghiari după Primul Război Mondial: Transilvania și parte din Banat, Transcarpatica, astăzi împărțită de Ucraina, în cea mai mare parte, Slovacia și Polonia, Vojvodina, astăzi în Serbia, Slovacia, Cehia și Croația moderne și Burgenland, astăzi în Austria.

După Tratatul de la Trianon, care a avut loc pe 4 iunie 1920, Ungaria a pierdut 72% din teritoriu și două treimi din populație, aproximativ 3 milioane de locuitori.

Încă de atunci, ungurii au început să viseze la reîntregirea națională, încercată fără succes pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar astăzi scandări despre Ungaria istorică și hărți ale Ungariei Mari sunt tot mai întâlnite.

Inclusiv premierul Viktor Orban a apărut cu o eșarfă pe care apărea harta Ungariei Mari, ceea ce a stârnit extrem de multe controverse.

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat decizia UEFA privind afișarea de bannere cu harta Ungariei Mari

Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat că UEFA a aprobat introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale.

MLSZ a solicitat o poziţie clară din partea UEFA şi a grupului său antidiscriminare (FARE) cu privire la această speță și a primit răspunsul.

În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale blazonului Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapele, precum şi scandărilor fanilor. Ca urmare a negocierilor, federaţia va permite introducerea în stadion a bannerelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică şi solidaritatea cu suporterii de peste graniţă”, se arată în comunicatul publicat de MLSZ.

De asemenea, comunicatul precizează și care sunt cele 4 condiții care trebuie îndeplinite:

  • să conțină doar harta Ungariei Mari, nu alte simboluri sau inscripții
  • pe ele pot fi doar culorile roșu, alb și verde
  • acesta trebuie prezentat, în modul obișnuit, cu conținutul și controlul pentru prevenția focului
  • drapelul de pe stadion nu poate să împiedice fanii de pe stadion să urmărească meciul

În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este pus pe drapel, atașat lui sau pe lângă el, va duce la măsuri disciplinare, astfel fanii noștri se protejează pe ei, alți fani din jurul lor, în mod contrar fac rău atât echpei cât și precepției asupra fotbalului maghiar. Pe lângă asta, Federația cere fanilor să se abțină de la toate formele de ură sau excludere. Ura nu este o cale!„, se mai arată în comunicatul emis de Federația Maghiară de Fotbal.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII