vineri, aprilie 19, 2024
spot_img
AcasăActualitateCuvioasa Parascheva, iubită de mii de români! Peste 65.000 de credincioși la...

Cuvioasa Parascheva, iubită de mii de români! Peste 65.000 de credincioși la pelerinajul de la Iași

ZI DE SĂRBĂTOARE PENTRU CREȘTINII ORTODOCȘI Peste 65.000 de pelerini la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Unii dintre credincioși și-au așteptat rândul și 18 ore.

Sâmbătă, 14 octombrie 2023: 35.000 de oameni au participat la slujbă, iar alți 65.000 așteptau la rând ca să ajungă la racla cu moaștele sfintei. Coada s-a întins pe mai multe străzi din oraș și a fost kilometrică, conform Știrile ProTV.

Centrul Iaşiului a fost ocupat de creştini de la orele dimineţii, când a început Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, zeci de mii de persoane s-au prezentat pe Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” pentru a asista la slujba religioasă ce a fost oficiată de ierarhi din România, Grecia, Georgia, Etiopia sau Siria.

După liturghia oficiată pe o scenă în aer liber, organizatorii au împărțit 40.000 de sarmale.

Cuvioasa Parascheva, iubită de mii de români

Conform reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prezenţa numărului mare de pelerini poate fi justificată şi prin prezenţa moaştelor Sfântului Andrei Criteanul la Iaşi.

„În această zi de bucurie a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a tuturor pelerinilor prezenţi la Iaşi, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu ca, pentru mijlocirile Sfintei Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei, să binecuvânteze pe toţi cei prezenţi la Iaşi, ierarhi, clerici, monahi şi credincioşi mireni, împreună cu autorităţi locale şi centrale, şi să răsplătească tuturor credinţa, evlavia şi osteneala, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani”, a transmis Patriarhul Daniel.

Cel mai mare pelerinaj din Estul Europei

An de an, în preajma zilei de 14 octombrie, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară. Credincioşi atât de rit ortodox, cât şi catolic vin din ţară şi străinătate pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Potrivit tradiţiei, racla cu moaştele Sfintei Parascheva este scoasă din Catedrala Mitropolitană cu câteva zile înainte de prăznuirea hramului acesteia, 14 octombrie. Racla va rămâne aici până pe 15 octombrie, până când se vor închina toţi pelerinii.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII