marți, decembrie 5, 2023
spot_img
AcasăActualitatePoliticăCum arată lumea golfului din România dincolo de declarațiile lui Iohannis. Cât...

Cum arată lumea golfului din România dincolo de declarațiile lui Iohannis. Cât costă, unde poți juca și de cine poți da pe teren

O declarație recentă a președintelui Iohannis, în care acesta spunea că golful nu este deloc un sport exclusivist și îi încuraja pe români să practice acest sport, a stârnit valuri de comentarii, multe ironice, în spațiul public. Unul dintre pasionații golfului în România ne povestește despre beneficiile acestui sport, considerat al oamenilor bogați, despre costurile pe care le implică.

Jocul modern de golf a fost inventat în Scoția, în secolul XV. Cel mai vechi teren de golf datează însă din 1672.

„Pe terenul de golf, nu există «domnul președinte, domnul director». Dacă joc cu Victor Ponta, nu-i spun «domnule prim-ministru». Pe terenul de golf se zice: «Băi, Victore, ce-ai făcut acolo?»”, povestește Bogdan Jigman, jucător de golf și businessman. Fost director general al unei companii imobiliare, GTC România, Bogdan Jigman este un împătimit al acestui sport, unul dintre fondatorii The Romanian Golf Association (RGA) și multiplu medaliat la turnee internaționale și naționale de amatori.

Weekendul trecut, Jigman a participat la Cupa de Golf „Paul Tomiță”, organizată de compania Dacia-Renault, la Pianu de Jos, Alba Iulia, acolo unde a fost și Iohannis cu al său discurs. Jigman a ieșit pe locul al doilea. „Am pierdut la ultima gaură. Trei zile m-am gândit la greșeală și mi-am zis că trebuie să fiu calm la ultimele găuri”, spune bărbatul de 48 de ani.

Jigman spune că golful nu se poate juca sub presiune. Șansele de a greși cresc când te enervezi. E nevoie de mult calm. Teoria i-a fost confirmată și de fostul fotbalist Cosmin Contra: „E amicul meu cel mai bun și e un jucător aproape profesionist de golf. S-a apucat de golf când era jucător la Milan, pentru că a vrut să scape de stresul dinaintea meciurilor. «Am început să nu mai am reacții nervoase, să mă pot controla», mi-a zis”.

Când vine vorba de costuri, Bogdan Jigman spune că golful este comparabil cu schiul. „Eu plătesc membership-ul 3.000 de lei/an. Altfel, o rundă m-ar costa în jur de 300-400 de lei: într-un weekend cu familia, patru membri, ar ajunge la 2.400 de lei. Iar un set de crose costă între 500-600 de euro și 5.000 de euro. Dacă știi să lovești, lovești și cu alea mai ieftine. Dacă vrei să fii fancy, e altceva. Crosele te pot ține și 40 de ani”, spune bărbatul. Adaugă că echipamentul e completat de pantaloni, tricou și teniși, precum și un set de mingi. Spune că nu e musai să ai haine pentru golf, dar există niște restricții.

În golf, se ține la etichetă

„N-ai voie să joci în blugi și e musai să ai tricou polo. N-ai voie cu tricou la baza gâtului”, explică Jigman. Spune că acesta nu-i un moft, ci o regulă respectată peste tot în lume. Dă exemplul lui Michael Jordan, faimosul baschetbalist, care e și un bun jucător de golf. „A intrat pe teren cu pantaloni scurți, peste genunchi. A fost invitat la magazin să-și ia un short de golf. A refuzat și-a fost poftit să părăsească incinta”.

De asemenea, în România nu există jucători profesioniști de golf. Toți cei care participă la competiții sunt în calitate de amatori. „Nu există școli, nici antrenori. Avem câțiva băieți care au aplicat să devină profesioniști, dar în turnee mai mici. Nu discutăm de cele două circuite mari – European Tour și PGA. Nu cred că în următorii 100 de ani vom avea vreun jucător acolo”, spune bărbatul. Multe dintre turneele de amatori din România sunt organizate de RGA, asociația fondată de Jigman. Pe lângă Open-ul României, mai sunt competițiile organizate în colaborare cu diverse companii, precum Audi, Dacia-Renault, Transavia, Vodafone.

Afaceri și politică pe terenul de golf

Bogdan Jigman a vorbit și despre stereotipurile privind jocul de golf. E chiar așa ca-n filme, unde oamenii de afaceri se întâlnesc pe teren pentru a încheia businessuri, spune bărbatul. „E un joc social, îți creezi ușor mulți prieteni. E foarte adevărat că poți să faci și multe businessuri la golf. Vin directori de companii, președinți de bănci, miniștri, nu știi cu cine joci. Dar în patru ore și jumătate, cât durează un turneu, inevitabil îl întrebi pe cel de lângă tine: «Tu cu ce te ocupi?»”.

În ceea ce privește golful în rândul diplomației, Bogdan Jigman spune că e o datină veche. Încă din 1923 s-a creat la Clubul Diplomaților din București un mic teren de golf. Însă politicienii români nu prea s-au dat în vânt după acest sport. „Klaus Iohannis a început să mai meargă. L-am văzut la Pianu de Jos, unde venea și regele Mihai”, spune Jigman.
Dă însă exemplul unor oameni politici din alte țări, unde golful a fost o punte de legătură, chiar și în cazul unor oficiali de rang înalt. „Ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavușoglu – cu care am jucat și eu golf – a mers în vizită oficială cu președintele Erdogan, în SUA. La masa de protocol, Trump a întrebat care joacă golf și s-a dus să discute cu el, nu cu președintele”, mai spune Bogdan Jigman amuzat.

Sursă: Libertatea.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII