vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăNewsCine este Evgheni Prigojin, omul care pornește un război civil în Rusia?

Cine este Evgheni Prigojin, omul care pornește un război civil în Rusia?

Cine este liderul mercenarilor Wagner

Lider mercenar cu o înclinație spre trolling-ul instituțiilor media, Evgheni Prigojin a condus grupul privat Wagner în războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. 

În adolescență, Evgheni Prigojin a fost un tâlhar. În perioada sovietică, el a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru mai multe furturi și atacuri. În 1990, iese din închisoare și devine antreprenor. Își deschide o mică afacere și începe să vândă hotdogi.

La finalul anilor ’90 își deschide un restaurant în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin. Odată cu ascensiunea politică a lui Putin și afacerile lui Prigojin au crescut. Restaurantul lui devine unul dintre cele mai cunoscute din Sankt Petersburg, iar Putin își aduce aici foarte des invitații străini. În momentul în care Putin preia puterea, Prigojin se abonează la bani publici, iar Kremlinul încheie cu firma lui contracte de catering, informează Digi24.

Bucătarul lui Putin” a participat la anexarea Crimeei

Bucătarul lui Putin”, așa cum a fost supranumit Prigojin, a primit milioane de euro, bani pe care i-a investit în gruparea Wagner. Structura paramilitară înființată în 2014 a participat la anexarea Peninsulei Crimeea. Inițial, era formată doar din veterani, dar Prigojin a angajat mercenari și foști condamnați. Treptat, Putin a transformat Wagner în propria armată privată. A pompat și mai mulți bani și a folosit-o în toate țările pe care voia să le controleze, precum Siria și multe state din Africa.

În schimbul intervențiilor militare, gruparea Wagner a primit resurse extrem de prețioase, precum aur, petrol sau chiar uraniu.

Prigojin pornește un război civil în Rusia

Într-un videoclip postat vineri pe aplicația rusă de socializare Telegram, Prigojin a mustrat conducerea țării pentru că a început războiul și a spus că forțele ucrainene au respins cu succes armata rusă. Conflictul a explodat mai târziu după ce Prigojin a acuzat liderii militari ruși că au ordonat lovituri asupra oamenilor săi, ucigând mii dintre ei.

A fost nevoie de război pentru ca o grămadă de ticăloși să triumfe și să arate cât de puternici sunt”, a spus Prigojin vineri, speculând că atacul face parte din planul Ministrului Apărării de a fi promovat. Amenințările lui Prigojin au stârnit reacții puternice și multe critici din partea oficialilor de stat rusi, care au lansat o anchetă penală pe numele său. Un lider militar rus a avertizat că evenimentele au reprezentat o „lovitură de stat”.

Declarația și acțiunile lui Prigojin sunt de fapt instigări pentru începutul unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei”, au spus oficialii statului. Cu un front militar deja marcat de confuzie și gestionare defectuoasă, întoarcerea lui Wagner împotriva conducerii militare ruse implică și mai multe probleme pentru războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII