vineri, decembrie 8, 2023
spot_img
AcasăCulturăCine a fost Amerigo Vespucci și cum a descoperit America?

Cine a fost Amerigo Vespucci și cum a descoperit America?

Numele pentru Americi este derivat din numele navigatorului Amerigo Vespucci, despre care se presupune că a fost primul european care și-a dat seama că Lumea Nouă este continent distinct și nu o parte a Asiei.

Amerigo, așa cum a fost botezat, s-a născut la 9 martie 1454 într-o veche familie nobiliară din Florența, familia Vespucci, iar destinul său nu părea inițial să îl îndemne să se îmbarce pe o navă.

În copilărie, Vespucci a primit o educație umanistă din partea unchiului său Giorgio Antonio. În 1479, el a însoțit o altă rudă, trimisă de celebra familie italiană de Medici pentru a fi purtătorul de cuvânt al regelui Franței. La întoarcere, Vespucci a intrat în grupul lui Lorenzo și Giovanni di Pierfrancesco di Medici și a câștigat încrederea acestora.

Vespucci a fost probabil prezent când Cristofor Columb s-a întors din prima sa expediție, pe care o ajutase Berardi. Mai târziu, Vespucci urma să colaboreze, cu Berardi, la pregătirea unei nave pentru a doua expediție a lui Columb. Când Berardi a murit, fie la sfârșitul anului 1495, fie la începutul lui 1496, Vespucci a devenit director al agenției din Sevilla.

Călătoriile lui Vespucci

Perioada în care Vespucci și-a făcut călătoriile se încadrează între 1497 și 1504. Există două serii de documente despre călătoriile sale. Prima serie constă într-o scrisoare pe numele lui Vespucci din Lisabona, Portugalia, datată 4 septembrie 1504, scrisă în italiană, poate către Piero Soderini, tipărită la Florența în 1505; și a două versiuni latine ale acestei scrisori, tipărite sub titlurile „Quattuor Americi navigationes” și „Mundus Novus” sau „Epistola Alberici de Novo Mundo”.

A doua serie constă din trei scrisori private adresate Medicilor. În prima serie de documente sunt menționate patru călătorii ale lui Vespucci; în al doilea, doar două. Conform unei teorii a lui Alberto Magnaghi, aceste documente trebuie privite ca rezultatul unor manipulări iscusite, iar singurele acte autentice ar fi scrisorile private, astfel încât călătoriile verificate ar fi reduse la două. Întrebarea este fundamentală pentru evaluarea operei lui Vespucci și a dat naștere la controverse acerbe; încercările de reconciliere a celor două serii de documente nu pot fi considerate în general reușite.

Călătoria din 1501-1502 este de o importanță fundamentală în istoria descoperirilor geografice, deoarece Vespucci însuși, precum și oamenii de știință, s-au convins că ținuturile nou descoperite nu fac parte din Asia, ci o „Lume Nouă”. În 1507, un umanist, Martin Waldseemüller, a retipărit la Saint-Dié în Lorena „Quattuor Americi navigationes” („Patru călătorii ale Amerigo”), precedat de un pamflet propriu intitulat „Cosmographiae introductio”, și a sugerat că nou-descoperitul lumea să fie numită „ab Americo Inventore…quasi Americi terram sive Americam” („de la Amerigo descoperitorul… ca și cum ar fi țara lui Americus sau America”). Sugestia a prins; extinderea numelui în America de Nord a venit însă mai târziu.

Vespucci a descoperit Lumea Nouă

Americile pot fi împărțite aproximativ în două mari regiuni culturale: America Latină, care include America de Nord la sud de Rio Grande, insulele Indiilor de Vest și toată America de Sud; și Anglo-America, care include Canada și Statele Unite. Termenul America de Mijloc este uneori folosit pentru a desemna Mexic, America Centrală și Indiile de Vest în mod colectiv.

Puține insule mărginesc continentul, cu excepția sudului. Acestea includ arhipelagurile de coastă glaciare din Argentina și Chile. Insulele Falkland (Malvinas) sunt la est de sudul Argentinei. La nord, Indiile de Vest se întind de la Trinidad la Florida, dar acele insule sunt de obicei asociate cu America de Nord. Dintre restul, majoritatea sunt mici insule oceanice de pe coastele Americii de Sud, inclusiv Insulele Galapagos, Ecuador, în Oceanul Pacific.

Termenul America a fost aplicat inițial numai Americii de Sud, dar denumirea a fost aplicată în curând întregii suprafețe terestre. Deoarece Mexicul și America Centrală împărtășesc o moștenire iberică cu aproape toată America de Sud, întreaga regiune este adesea grupată sub numele de America Latină.

Tot Amerigo Vespucci a fost cel care a aproximat pentru prima oară circumferința pământului cu o abatere de 80 de kilometri. În 1505 s-a întors la Sevilla pentru a lucra la Casa de la Contratacion de Indias, o instituție creată de Coroana Castiliei pentru a se ocupa de comerțul de peste mări și de profiturile obținute din acesta. Regele l-a naturalizat ca cetățean castilian, schimbându-i numele în Americo Vespucio, iar exploratorul s-a căsătorit cu Maria Cerezo, o femeie cu care avusese o relație încă de la începuturile sale în Sevilla.

Unele surse vorbesc despre o a cincea călătorie, dar, deși a fost implicat în pregătiri, aceasta nu a mai avut loc. Vespucio a murit la Sevilla, la 22 februarie 1512.

Sursă: Britannica

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII