marți, aprilie 16, 2024
spot_img
AcasăBreaking NewsCentralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi! Care este...

Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi! Care este taxă pentru cei care au deja centrale?

Centralele de apartament vor fi interzise în blocurile ce urmează să fie construite, anunță ministrul Mediului.

Măsura ar putea fi aplicată de anul viitor, după ce va fi adoptată de noul Guvern, iar scopul declarat este reducerea poluării în orașe. Pentru centralele deja montate proprietarii ar putea fi taxați. O directivă în aceste sens este pregătita de Comisia Europeană.

Majoritatea blocurilor noi care se construiesc au centrale de apartament. Ministrul Mediului susține că acestea contribuie la poluarea din marile orașe, așa că vrea să le interzică dezvoltatorilor să le mai monteze în apartamente. Astfel, noile blocuri ar trebui să fie legate la sistemul centralizat de termoficare ori să aibă o centrală proprie care să alimenteze toate apartamentele.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: “Facem propunerea la iarnă, dacă Guvernul nu va fi de acord, vom merge în Parlament. Centralele comune și încălzirea centralizată este mai puțin poluantă.” Noile centrale de bloc sunt mai scumpe decât cele de apartament, spun dezvoltatorii, iar asta ar însemna majorări de prețuri pe piața imobiliară. În plus, locatarii trebuie să se pună de acord când ar urmă să pornească încălzirea.

Totuși, centralele de bloc performante le permit proprietarilor să aibă căldură când vor fără să fie nevoiți să negocieze cu vecinii ori să plătească în plus.

Românii cu centralele montate deja în apartamente ar putea fi taxați suplimentar

Taxarea centralelor de apartament ar urma să fie decisă de Comisia Europeană. O directivă în acest sens este pregătită la Bruxelles și ar putea fi aprobată peste 2-3 ani, în ciuda opoziției unor state membre, inclusiv a României. Valoarea taxei nu a fost stabilită, dar dacă ar fi adoptată ar putea fi de câteva sute de lei anual, spun experții în energie.

Ecologiștii sunt de acord cu interzicerea centralelor de apartamente în blocurile aflate în construcție, dar nu văd cu ochi buni taxarea centralelor deja montate.

Mult mai importantă ar fi rezolvarea problemei încălzirii cu sobe care folosesc combustibil solid, spun specialiștii. Oamenii care ard cărbune, lemn sau resturi ar trebui sprijiniți să treacă la un combustibil mai puțin poluant. Așa a făcut, de pildă, Polonia, care a subvenționat trecerea de la cărbune la centrale pe gaz.

Potrivit ministerului Mediului, în România sunt 3 milioane de gospodării care se încălzesc numai cu lemne.

Sursă: ȘtirileProTV.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII