vineri, aprilie 19, 2024
spot_img
AcasăCultură„Casa Imnului” din Brașov, locul unde Andrei Mureșanu a scris „Deșteaptă-te, române!”,...

„Casa Imnului” din Brașov, locul unde Andrei Mureșanu a scris „Deșteaptă-te, române!”, scoasă la vânzare

Un alt simbol cultural din patrimoniul românesc lăsat în izbânda sorții!

Intitulată „Casa Imnului”, casa în care poetul Andrei Mureșanu a scris imnul de stat al României, este scoasă la vânzare pentru suma de 1,5 milioane de euro.

Situată pe strada Castelului din Brașov, imobilul are o valoare istorică extrem de importantă pentru români. Faptul că acest loc este scos la vânzare de o companie de imobiliare a stârnit discuții contradictorii între reprezentanții Consiliului Local Brașov și primarul USR, Allen Coliban, potrivit Gândul.

Se pare că autoritățile nu se înțeleg nici de această dată pentru a contribui la conservarea patrimoniului cultural românesc, astfel încât imobilul cu valoare istorică remarcabilă să intre sub egida Ministerului Culturii.

Eduard Uzunov, președintele companiei imobiliare Regatta Estate, i-a trimis o scrisoare deschisă primarului Brașovului, Allen Coliban, precizând că societatea pe care o reprezintă este reprezentant exclusiv pentru casa în care a locuit poetul Andrei Mureșanu.

În această clădire a locuit Andrei Mureșanu, poetul care a creat nemuritoarele versuri ale Imnului Național al României, «Deșteaptă-te, române!» (…) Pentru a evita achiziția și exploatarea lui într-un sens care nu face cinste acestui imobil atât de reprezentativ pentru România, cred că trebuie să facem front comun pentru a-l păstra și a-l onora cum se cuvine în patrimoniul nostru cultural.

Personal, sunt convins că atât dumneavoastră – cât și instituția pe care o reprezentați – înțelegeți valoarea inestimabilă a acestei proprietăți și veți lua în considerare oportunitatea de a achiziționa imobilul pentru a-l reda publicului, împreună cu tot ce reprezintă el, cultural și istoric.

Țin să menționez că Muzeul Casa Mureșenilor, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, este imobilul în care a locuit Iacob Mureșianu, vărul lui Andrei Mureșanu. Muzeul păstrează documente și înscrisuri legate de Imnul Național, dar Andrei Mureșanu a scris pentru prima dată versurile Imnului Național în imobilul amplasat astăzi pe Str. Castelului”, i-a transmis Eduard Uzunov primarului Allen Coliban, potrivit Gândul.

Este normal să nu cumpărăm un simbol al acestei țări, dar să ne intereseze un mall? Nici nu se compară valoarea, era vreun milion de euro. O proprietate extraordinară, în centrul Brașovului, cu acces la două străzi, Aleea de sub Tâmpa și Strada Castelului. Asta de ce nu ne interesează, dacă tot avem un apetit pentru cumpărături? Numai că acesta a fost proiectul PNL și nu-i place domnului primar”, a declarat cu indignare viceprimarul Sebastian Rusu din cauza lipsei de reacție din partea primăriei Brașov pentru achiziționarea imobilului cu valoare istorică, denumită „Casa Imnului”.

„Deșteaptă-te, române!”, imnul de stat al României, a fost compus de Andrei Mureșanu, poet și revoluționar din Transilvania. Nicolae Bălcescu a intitulat imnul Marseilleza românilor”, iar versurile sale au inspirat, de-a lungul timpului, sentimente patriotice pentru românii de pretutindeni.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII