luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăSănătateCare este prima țară din Europa care devine nefumătoare? România se află...

Care este prima țară din Europa care devine nefumătoare? România se află la polul opus

Suedia este pe cale să devină prima țară nefumătoare din Europa! Un procent de sub 5% din populația adultă fumează zilnic în țara scandinavă.

Suedia are cel mai mic număr de fumători din UE

Pe de o parte, experții spun că această performanță se datorează campaniilor anti-fumat și a legilor introduse în ultimele decenii, pe de altă parte, alții spun că un factor important a fost și apariția „snus” – un produs cu tutun care este interzis în toate celelalte state din UE, dar în Suedia este considerat o alternativă la țigări, conform CBS News, citat de ȘtirileProTV.

Procentul de 5% este pe cale să fie atins în curând. Doar 6,4% dintre suedezii cu vârsta de peste 15 ani fumau zilnic, conform unei statistici din 2019. Este cel mai mic procent din Uniunea Europeană, și cu mult sub media de 18,5% care se înregistrează la nivelul comunității europene, conform Eurostat.

De atunci numărul fumătorilor a continuat să scadă, ajungând la 5,6% anul trecut, potrivit Agenției Publice de Sănătate de la Stockholm.

Sănătatea primează în Suedia

Măsurile de descurajare a fumatului au redus procentajul fumătorilor în Europa, mai ales prin interzicerea fumatului în restaurante. Acest lucru se vede în ratele reduse de cancer la plămâni.

Am restricționat devreme fumatul în public, mai întâi la locurile de joacă pentru copii și centrele after-school, iar apoi în restaurante, cafenele exterioare și locuri publice, cum ar fi stațiile de autobuz. În paralel, taxele pe țigări și restricțiile stricte asupra reclamelor la aceste produse au avut un rol important”, a declarat Ulrika Arehed, secretar-general al Societății Suedeze de Cancer.

Persoanele care își aprind o țigară sunt tot mai rare în țara cu 10,5 milioane de locuitori. Fumatul este interzis în stațiile de autobuz și peroanele gărilor și la intrările în spitale și în alte clădiri publice. Fumatul nu este permis în baruri și restaurante, așa cum este în restul Europei, dar în 2016, Suedia a interzis fumatului și în zonele de relaxare în aer liber.

România se află la polul opus

În România, ratele de fumat sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, iar utilizarea produselor alternative cu risc redus este cea mai scăzută. Industria tutunului în România solicită sprijinul autorităților pentru transmiterea datelor științifice care demonstrează că produsele pentru vapare sau cele care încălzesc tutunul sunt mai puțin periculoase decât fumatul.

Din păcate, în România lucrurile nu stau cum vedem în alte țări. În 2021, aveam 28% prevalență de fumat, în condițiile în care media europeană este de 23% și la pol opus avem țări precum Suedia, care au aplicat aceste politici, la sub 5% și țări precum Regatul Unit, sub 12%”, a declarat Ciprian Boboi, președinte și cofondator al Asociației Industriei de Vaping din România

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII