marți, aprilie 16, 2024
spot_img
AcasăBreaking NewsBombardamente în masă și tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu: Israel atacă...

Bombardamente în masă și tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu: Israel atacă Liban și Fâșia Gaza

Tensiuni fără precednt în Orientul Mijlociu

Israelul a atacat vineri înainte de zori Fâşia Gaza şi Libanul, spunând că vizează ţinte ale mişcării Hamas, după tirul a zeci de rachete împotriva Israelului cu o zi înainte din cele două teritorii, transmite AFP citată de Agerpres.

Loviturile erau în curs de desfăşurare în jurul orei locale 04.30 (01.30 GMT) atât în sudul Libanului, cât şi în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat militar, informează RFI.

Acesta este cel mai recent episod dintr-o creştere bruscă a tensiunii în Orientul Mijlociu începând de miercuri, după o relativă acalmie a conflictului israeliano-palestinian observată de la începutul Ramadanului pe 23 martie.

Israel atacă Libanul și Fâșia Gaza

Au fost auzite explozii puternice în regiunea Tir din sudul Libanului. Un locuitor al taberei de refugiaţi palestinieni Rachidiye, de lângă Tir, Abu Ahmad, a declarat că „cel puţin două obuze au căzut în apropierea taberei”.

Un corespondent al AFP în această regiune a făcut cunoscut că un obuz a căzut pe acoperişul unei case dintr-o plantaţie din apropierea taberei, provocând pagube materiale.

Raiduri aeriene israeliene în Fâșia Gaza

Joi, prima zi de Pesach (Paştele ebraic), aproximativ 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, rănind o persoană şi provocând pagube materiale, într-o escaladare pe frontul israeliano-libanez fără precedent din 2006.

Aceste tiruri a avut loc la o zi după intervenţia violentă a poliţiei israeliene, în plin Ramadan, în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc cel mai sfânt al islamului, pentru a disloca palestinienii care se baricadaseră acolo. Armata israeliană a spus că este sigură că atacurile cu rachete nerevendicate din Liban au fost palestiniene şi, probabil, opera mişcărilor Hamas sau Jihadul Islamic.

În Fâşia Gaza, armata a efectuat în timpul nopţii mai multe raiduri aeriene, vizând tuneluri, o mitralieră grea şi ateliere de fabricare a armelor aparţinând Hamas, mişcare islamistă aflată la putere în acest microteritoriu din 2007, potrivit comunicatelor militare. Ca răspuns, mai multe rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza, aparent interceptate de apărarea aeriană israeliană.

Armata israeliană afirmă că nu va permite organizaţiei teroriste Hamas să opereze din Liban şi consideră statul libanez responsabil pentru orice tir îndreptat (spre Israel) de pe teritoriul său.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII