luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăCulturăAnul 2022, dedicat Smarandei Brăescu - prima femeie parașutist a României

Anul 2022, dedicat Smarandei Brăescu – prima femeie parașutist a României

Anul 2022, dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist din România

Decorată de Rege, dar vânată de comuniști, Smaranda Brăescu a doborât record după record atât în parașutism, cât și în aviație. Supranumită „Regina Aerului”, nu a stat departe nici de front în al Doilea Război Mondial, făcând zboruri umanitare pentru salvarea răniților.

Smaranda Brăescu, născută pe 21 mai 1897, în satul Hănţeşti, este prima femeie pilot şi paraşutist cu brevet din România, campioană europeană în 1931 şi mondială în 1932, cu recordul de 7.400 m la Sacramento, SUA, la paraşutism.

La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu paraşuta, de la înălţimea de 600 de metri.

În dimineața zilei de 2 octombrie 1931, Smaranda Brăescu a executat saltul de la altitudinea de 6000 de metri și după o coborâre de 21 de minute și 25 de secunde a atins pământul la vest de Slobozia. Reușise să doboare trei recorduri la parașutism: cel național, cel european și cel mondial feminin.

La 19 mai 1936, a traversat Marea Mediterană la bordul unui avion cu un singur motor, fără escală. Zborul s-a desfășurat pe traseul Roma – Tripoli (Libia) și a durat aproximativ 6 ore și 45 de minute. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de paraşutişti de la Băneasa fiind una dintre puţinii instructori de paraşutişti militari ai perioadei.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a activat ca pilot în „Escadrila Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit şi apoi pe frontul de Vest în Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia, salvând mii de vieţi omeneşti. A fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur.

Premierul Nicolae Ciucă a avut inițiativa de a declara anul 2022 – anul Smaranda Brăescu. Parlamentarii s-au grăbit să voteze legea propusă de general, dar nu știau prea multe despre aceasta.

Sursă: GlasulCetății.ro

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII