marți, decembrie 5, 2023
spot_img
AcasăActualitateAGRICULTURĂ România înregistrează cea mai mare producţie de grâu de la data...

AGRICULTURĂ România înregistrează cea mai mare producţie de grâu de la data aderării la UE

Rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă din anul 2021 acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este confirmat de rezultatele obtinuţe de către fermierii români, au transmis, miercuri, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit acestora, până la această dată, culturile vedetă ale anului 2021 care plasează fermierii din România pe poziţia de leader sunt: grâul, orzul şi rapiţa. Conform datelor operative din data de 16 august 2021, producţia totală de grâu recoltată este de 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană. „Producţii medii situate peste media naţională de 5.346 kg/ha s-au realizat în vestul ţării în judeţele Satu Mare, Timiş, Bihor, Arad, dar si în judeţele Olt, Caraş Severin, Ialomiţa. Brăila şi Botoşani.”, arată datele MADR. Anul trecut, România a obţinut doar 6,4 milioane de tone de grâu, recolta fiind diminuată cu peste 40% din cauza secetei. Cei mai buni ani din 2007 şi până în prezent, potrivit datelor transmise de MADR, sunt 2017, cu 10,03 milioane de tone de grâu, 2018 – 10,14 milioane de tone şi 2019 – 10,29 milioane de tone.

De asemenea, producţia totală de orz se situează în acest an la un nivel record de 1,88 milioane tone fiind de asemenea cea mai ridicată începând cu anul 2007.

În acest caz, producţia medie la hectar înregistrată până la data de 16 august este de 5.599 kg/ha, 13 judeţe depăşind media naţională (Bihor, Arad, Galaţi, Ialomiţa, Caraş Severin, Constanţa, Brăila, Olt, Mureş, Călăraşi, Timiş, Dolj şi Giurgiu). Conform MADR, şi la celelalte cereale: secară, triticale, orzoaică, ovăz, mei, hrişcă, etc., s-au obţinut producţii bune, astfel că producţia totală de cereale până la această dată depăşeşte 15 milioane tone. La rapiţă în anul 2021 s-a înregistrat cea mai mare producţie medie la hectar (3.022 kg/ha) din 2007 şi până în prezent, datorită soiurilor folosite, aplicării tehnologiei adecvate cât şi a condiţiilor agro-meteorologice favorabile. România înregistrează în acest an şi un maximum al producţiei de floarea-soarelui, cu o creştere de aproximativ 1,22 milioane de tone faţă de anul 2020, au transmis, marţi, reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII