marți, decembrie 5, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsACCIDENT: Două trenuri de marfă s-au ciocnit la Fetești. Întârzieri ale trenurilor...

ACCIDENT: Două trenuri de marfă s-au ciocnit la Fetești. Întârzieri ale trenurilor de călători de până la 420 de minute

Un accident feroviar s-a produs, miercuri noapte, în Staţia CFR Feteşti, în urma coliziunii dintre locomotiva unui tren care circula şi o altă garnitură care era staţionată. Nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale. Totodată, CFR informează că, din cauza furtunilor din nordul, vestul și centrul țării, inclusiv București, trenurile de călători înregistrează întârzieri de până la 420 minute.

Decizii la nivel înalt

Şeful de la Transporturi a scris joi pe Facebook că Autoritatea pentru Siguranţă Feroviară va declanşa controale la operatorii de transport feroviar de marfă şi de călători şi a subliniat că vor fi înăsprite sancţiunile pentru încălcarea normelor. Pe de altă parte, acesta consideră că, la rectificarea bugetară, sectorul feroviar trebuie să fie prioritatea absolută.

„Cu siguranţa feroviară nu are dreptul nimeni să se joace. Tocmai am încheiat o şedinţă de urgentă cu autorităţile din sistemul de siguranţă feroviară. Concluziile sunt următoarele: operatorul privat al cărui tren a provocat accidentul de noaptea trecută, de la Feteşti, nu va mai putea efectua operaţiuni de transport feroviar ca urmare a restricţionării certificatului de siguranţă. Autoritatea pentru Siguranţă Feroviară va declanşa controale la operatorii de transport feroviar de marfă şi de călători, în care va verifica respectarea normelor de siguranţă; la nivelul ministerului va fi elaborat un nou act normativ, care va înăspri sancţiunile pentru încălcarea normelor de siguranţă atât pentru operatori, cât şi pentru personalul acestora”, a scris Drulă.

Ministrul Transporturilor a arătat că aceste decizii vin după al treilea incident feroviar care implică trenuri de marfă în România din ultima perioadă. Potrivit acestuia, chiar dacă nu s-au soldat cu victime omeneşti, astfel de evenimente provoacă un disconfort uriaş pasagerilor şi pagube însemnate la infrastructură.

„În urma accidentului de la Feteşti, vor fi înregistrate întârzieri pe ruta Bucureşti – Constanţa până la efectuarea reparaţiilor. Circulaţia nu va fi însă blocată. Operaţiunea este de amploare: 16 vagoane şi o locomotivă răsturnate sau deraiate, dar toate echipele CFR SA sunt în teren deja pentru a scurta la maximum perioada. Pe alt front, bătălia pe care o duc este cea de finanţare a sistemului feroviar, care are nevoie de capitalizare masivă după ani de subfinanţare şi pierderile cauzate de pandemie”, a arătat Cătălin Drulă.

Cât priveşte investiţiile din fonduri europene, ministrul consideră că situaţia este „excelentă” în condiţiile în care acestea s-au cifrat, până acum, la 3,1 miliarde de lei (cu 22% mai mult decât anul trecut la 31 iulie şi aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2019). Totodată, el consideră că Ministerul Transporturilor îşi va atinge până la sfârşitul anului ţinta propusă de 8 miliarde de lei.

„Dar capitalizarea sistemului feroviar se face cu fonduri de la bugetul de stat. Şi aici cu pierderile acumulate din anii trecuţi + efectul pandemiei, e nevoie de alocarea de sume suplimentare semnificative, aşa cum am justificat în cererea de rectificare a bugetului către Ministerul Finanţelor. La rectificarea bugetară, feroviarul trebuie să fie prioritatea absolută”. Ministrul transporturilor se va întâlni vineri cu reprezentanţii tuturor operatorilor de transport feroviar de marfă şi călători licenţiaţi.

Traficul feroviar pe magistrala Bucureşti – Constanţa a fost blocat în zona staţiei Feteşti pe ambele sensuri din cauza din cauza tamponării a două trenuri private de marfă, iar trenurile care fac legătura cu staţiunile de pe Litoral au circulat pe rută deviată.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII