vineri, aprilie 19, 2024
spot_img
AcasăCulturăAcademicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, ultimul boier autentic, împlinește 100 de ani

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, ultimul boier autentic, împlinește 100 de ani

Centenar Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici

La 6 iulie 1923 s-a născut Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic şi politician român, membru de onoare al Academiei Române.

Medic neurolog de profesie, Stolnici este pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

De asemenea, este Director de Onoare al Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Române, preşedintele de Onoare al Societăţii Academice de Antropologie, dar şi preşedinte al Centrului Internaţional Antidrog şi al Drepturilor Omului, format din 14 organizaţii europene.

Ultimul boier autentic

Familia Bălăceanu-Stolnici are o istorie impresionantă, mulţi din înaintaşii săi fiind personalități importante, mai ales în politica vremii, care au influenţat puternic istoria ţării noastre.

Bălăcenii sunt cei care au contribuit la constituirea Bucureştilor, schimbând Mahalalele Bălăceştilor şi Bărăţiei, au militat pentru construirea unei universităţi cu predare în limba română, în vremea când studiile se făceau numai în greaca veche, latină şi slavonă. Au manifestat ideologii utopice, cum ar fi înfiinţarea „Falansterului de la Scăieni”, primul experiment socialist de la noi, opera boierului Emanoil Bălăceanu, conform Adevărul.

Constantin Bălăceanu-Stolnici este considerat ultimul boier autentic, cel din urmă descendent al familiei Bălăcenilor, însă în cartea sa de vizită se regăsesc şi pasaje întunecate, rezultate din colaborarea sa cu organele represive ale epocii comuniste.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII