luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăBreaking NewsA murit Silvio Berlusconi! Politicianul italian avea 86 de ani

A murit Silvio Berlusconi! Politicianul italian avea 86 de ani

Miliardarul și politicianul italian Silvio Berlusconi a murit la spitalul San Raffaele din Milano la vârsta de 86 de ani, scrie Corriere della Sera.

Personalitate controversată din sfera politică din Italia, Berlusconi, suferea de multe boli printre care pneumonie și o formă de leucemie cronică. Starea de sănătate a lui Berlusconi s-a deteriorat considerabil în ultimii ani, cu intervenții chirurgicale pe cord deschis în 2016 și numeroase internări în spital de când a contractat COVID-19 în urmă cu trei ani.

Un premier controversat al Italiei

A fost prim-ministru în 1994-1995, 2001-2006 și 2008-2011 și, deși nu are un rol direct în guvern, partidul său Forza Italia este membru al coaliției de dreapta a premierului Giorgia Meloni.

Cariera sa a fost, de asemenea, marcată de scandaluri și probleme juridice, care în ultimul deceniu au fost mai ales dosare privind faimoasele sale petreceri sexuale „Bunga Bunga”.

Octogenarul, a cărui parteneră Marta Fascina era cu 53 de ani mai tânără decât el, a provocat un nou scandal în decembrie 2022, când le-a promis jucătorilor echipei sale Monza, înainte de un meci, că va aduce un „autobuz plin de prostituate” în vestiar dacă vor câștiga.

Berlusconi: politician, patron în fotbal, media și imobiliare

Născut la Milano în 1936, într-o familie din clasa de mijloc, Berlusconi și-a început cariera în afaceri în domeniul dezvoltării imobiliare, înainte de a fonda Mediaset, cel mai mare post de televiziune comercial din Italia, notează The Guardian, citat de Hotnews. De asemenea, a deținut clubul de fotbal AC Milan între 1986 și 2017.

Forza Italia a fost fondată în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi a fost primul premier ales fără să fi deținut anterior o funcție guvernamentală, iar cel de-al doilea mandat al său, între 2001 și 2006, este cel mai lung mandat al unui lider italian de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. El a revenit la putere în 2008, dar a fost forțat să demisioneze în 2011, pe fondul unei crize grave a datoriilor.

Il Cavaliere, condamnat pentru fraudă

Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, pentru care și-a ispășit pedeapsa de un an de zile prestând muncă în folosul comunității cu jumătate de normă la un azil din Milano. Interdicția sa de a candida a fost ridicată la timp pentru alegerile generale din 2018, când Forza Italia a candidat în coaliție cu Liga și Frații Italiei, dar nu a reușit să atingă procentul de 40% necesar pentru a guverna.

În 2019, Berlusconi a obținut un loc în Parlamentul European, iar la alegerile generale din octombrie 2022, partidul său a revenit la putere într-o coaliție condusă de Brothers of Italy a Giorgiei Meloni. Berlusconi a fost ales, de asemenea, senator.

Supranumit Il Cavaliere (Cavalerul), Berlusconi a fost adesea considerat „făuritorul de regi” din politica italiană.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII