vineri, februarie 23, 2024
spot_img
AcasăIstorie82 de ani de la Atacul de la Pearl Harbor! Ziua în...

82 de ani de la Atacul de la Pearl Harbor! Ziua în care cerul a luat foc

7 decembrie 1941. Ziua în care cerul a luat foc la Pearl Harbor. Atacul japonezilor de la Pearl Harbor a reprezentat cel mai mare atac suferit de americani pe propriul teritoriu, până la atacurile teroriste de la World Trade Center din 2001.

Atac dat prin surprindere

Atacul de la Pearl Harbor (sau Operațiunea Hawaii, denumită de japonezi) a fost un atac militar, dat prin surprindere, din partea Marinei Imperiale Japoneze împotriva bazei navale de la Pearl Harbor, Hawaii, în dimineața zilei de duminică, 7 decembrie 1941.

La ora 7 și 48 de minute, Marina americană a fost atacată prin surprindere, din aer. Atacul a avut loc în două valuri succesive care au durat, în total, nu mai mult de oră și jumătate. 400 de avioane, lansate de pe portavioanele japoneze, au bombardat toată flota americană ancorată în Pearl Harbor. 18 vase au fost scufundate sau au eșuat, printre care 5 cuirasate. Aproape 2.400 americani au murit iar alți peste 1.100 au fost răniți.

Momentul care a schimbat istoria

Au trecut 82 de ani de la momentul decisiv care a determinat Statele Unite ale Americii să intre în al Doilea Război Mondial. Cunoscut pentru izolaționismul politic, a doua zi după atac, președintele Franklin D. Roosevelt a cerut Congresului să declare război Japoniei. Astfel, SUA se aliază cu URSS și Marea Britanie împotriva Puterilor Axei. Cele trei puteri principale ale Axei au fost Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă, care se numeau Axa Roma-Berlin-Tokyo.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII