marți, aprilie 16, 2024
spot_img
AcasăIstorie5 IUNIE ÎN ISTORIE: 50 de ani de când Ilie Năstase a...

5 IUNIE ÎN ISTORIE: 50 de ani de când Ilie Năstase a câștigat turneul de tenis de la Roland Garros

5 IUNIE ÎN ISTORIE: 50 de ani de la succesul lui Ilie Năstase la Roland Garros, în 1973

Numele lui se regăşeste gravat pe celebra „Cupă a Muschetarilor”, pe care Rafael Nadal a ridicat-o de 12 ori deasupra capului, chiar dacă acest trofeu a fost acordat prima dată abia în 1981. Dar nu şi pe cupele-suvenir în miniatură pe care fanii tenisului şi le pot cumpăra din magazinele complexului parizian, pentru vreo 65 de euro, acestea având înscrise doar numele campionilor din 1981 încoace, alături de numele campioanelor din 1979 până în prezent.

O zi de neuitat pentru campionul Ilie Năstase

Ilie Năstase îşi începea ziua finalei de la Roland Garros devreme şi uşor agitat, dând ture prin restaurantul jucătorilor, cu o Orangină în mână. A sărbătorit discret victoria, ridicând mâinile în aer după doar o oră şi 33 de minute de joc în faţa iugoslavului Nikola Pilici, după un clar 6-3, 6-3, 6-0.

Sportivul român îşi trecuse în cont al doilea titlu de Mare Şlem al carierei și primea trofeul din mâinile lui Henri Cochet şi se retrăgea pentru a sărbători cu o bere. Apoi, a doua zi pornea grăbit spre Roma, unde avea să îşi ducă mai departe un sezon fantastic, la finele căruia adunase 16 trofee, dintre care 9 pe zgură.

Pentru mine era cel mai important turneu”

Pentru mine era cel mai important turneu, pentru că învăţasem tenisul pe zgură, ca şi ceilalţi jucători de tenis din Europa. Pentru mine nu era Wimbledon, sau US Open sau Australian Open. Era Roland Garros! S-a întâmplat în 1973, chiar să câştig fără set pierdut. Asta îmi aduc aminte. Acela a fost cel mai bun an al meu pe zgură. Drept dovadă, am fost şi numărul 1 pe 23 august, de Ziua României, prima oară când se făceau clasamentele pe computer. În anul acela cred că am câştigat toate turneele pregătitoare, turnee mari ca Madrid, Monte Carlo, Barcelona”, a mărturisit Ilie Năstase pentru Adevărul.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII