marți, aprilie 16, 2024
spot_img
AcasăActualitate29 iulie, Ziua imnului național „Deșteaptă-te române”

29 iulie, Ziua imnului național „Deșteaptă-te române”

Ziua imnului naţional al României

Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!” – este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, atunci când imnul a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Istoria imnului „Deşteaptă-te române!

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile. Poemul va deveni imn sub titlul „Deşteaptă-te, române!”, câştigându-şi gloria recunoscută datorită mesajului energic şi mobilizator pe care-l conţine. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deşteaptă-te, române!”, ca şi alte marşuri şi cântece patriotice, au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de închisoare.

Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul s-a înălţat pe străzi, însoţind uriaşele mase de oameni, risipind frica de moarte şi unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea ca imn naţional a venit de la sine, sub formidabila presiune a manifestanţilor, notează site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Ziua imnului naţional al României a fost instituită în 1998, potrivit Adevărul.

Deşteaptă-te, române!” a fost şi imnul de stat al R. Moldova, timp de aproape trei ani. El a fost introdus la 27 august 1991, odată cu votarea Independenței. Printr-o hotărâre a Parlamentului, pe 7 iunie 1994, acesta a fost înlocuit cu „Limba Noastră” pe versurile lui Alexei Mateevici şi muzica lui Alexandru Cristea.

Nicolae Ciucă: „De Ziua Imnului, îmi doresc să fim mai uniţi

Imnul, steagul şi stema reprezintă legătura solidă dintre trecut, prezent şi viitorul pe care îl construim acum”, afirmă preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis sâmbătă de Ziua Imnului Naţional.

Indiferent unde ne aflăm, „Deşteaptă-te, române!” inspiră, uneşte şi ne poartă cu gândul acasă, la valorile şi idealurile naţionale”, a transmis și premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis sâmbătă de Ziua Imnului Naţional.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII