luni, decembrie 4, 2023
spot_img
AcasăActualitateFotografia zilei26 ianuarie în istorie: 105 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu

26 ianuarie în istorie: 105 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu

În urmă cu 105 ani se năştea la Scorniceşti fostul dictator Nicolae Ceauşescu. 26 ianuarie era declarată zi de sărbătoare naţională în perioada comunistă, iar românii se întreceau în a-i face cadouri „celui mai iubit fiu al poporului„, potrivit Adevărul.

Cultul personalității în România

Cuplul Ceaușescu era omagiat cu fiecare ocazie importantă. Sărbătorile, zilele de naștere, evenimentele publice erau prilej pentru răsfățarea Ceaușeștilor cu laude, poezii, cadouri, omagii de tot felul.

De la începutul anilor 1970 şi până la moartea sa din decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a fost subiectul celui mai puternic cult al personalităţii creat în jurul unui preşedinte de ţară europeană. O parte din români sunt nostalgici după traiul din timpul regimului lui Ceaușescu și se adună an de an la mormântul fostului lider comunist pentru a celebra ziua sa de naștere.

Nicolae Ceaușescu își sărbătorea ziua de naștere cu mare fast

În fabricile sau sediile judeţene de partid se organizau evenimente mult mai ample decât cele pentru Mica Unire (24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române) și toate clasele sociale, în special cea muncitorească, încerca să îşi arate aprecierea pentru dictator.

Se pare însă că cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu au povestit, de-a lungul anilor, că acesta nu era încântat de darurile pe care le primea, multe dintre ele nefiind folosite vreodată.

Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul: Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu! Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, spunea Camil Roguschi, fostul arhitect al lui Ceaușescu, relatează playtech.ro.

Prezent încă în memoria românilor

Desigur, societatea românească este divizată atunci când ne amintim de ultimul președinte comunist al României, Nicolae Ceaușescu. Pentru unii, regimul lui Ceaușescu a fost blând, aceștia sunt evident cei care nu duceau lipsa de bani, mâncare și condiții, însă majoritatea românilor a trecut prin comunism cu greu, aceștia fiind lipsiți de libertăți și oportunități concrete.

Din surse făcute publice în ultima vreme, Ceaușescu s-ar fi născut pe 23 ianuarie 1918, nu 26 ianuarie 1918: „Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti (Lavinia Betea, Ceauşescu şi epoca sa, Editura Corint, Bucureşti, 2021, p. 17-18)„, anunțau autoritățile în 2022.

Fostul preşedinte al României a absolvit patru clase, la doar 11 ani plecând în Bucureşti şi lucrând apoi ca ucenic într-un atelier de cizmărie. A fost arestat de patru ori, ultima dată fiind şi condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, iar perioada războiului a petrecut-o în detenţie.

PE ACELAȘI SUBIECT
Promote your brand with INSIDIO MEDIA

TRENDING

COMENTARII